ontwikkelingsfase van een pup

Plaats reactie
Monique
Berichten: 254
Lid geworden op: 09-12-2008 10:17

ontwikkelingsfase van een pup

Bericht door Monique » 11-12-2008 17:22

Ontwikkelingsfase van de pup

De hond doorgaat verschillende fases in zijn groei tot volwassenheid.


Dit zijn :


1. de vegatieve fase ofwel de fase van de pasgeborene
2. de overgangsfase
3. inprentingsperiode ( 4 tot 8 weken )
4. socialisatieperiode ( 8 tot 12 weken )
5. rangordeperiode ( 12 tot 16 weken )


Je zal zien dat dit alles in het leven van een pup niet zo strak in schema’s verloopt.


De verschillende periodes overlappen elkaar vaak, immers het spel van de pups onderling vanaf het moment dat ze kunnen lopen heeft al veel met rangorde en bepalingen van doen.



De vegatieve fase


De pup is blind en doof en heeft beperkte reuk, hij reageert op de geur van zijn moeder.



De overgangsfase


Snelle lichamelijke veranderingen, de pups kunnen zien, horen, kruipen en gaan proberen te lopen.



De inprentingperiode


De inprentingperiode is voor de rest van het leven, als er tijdens de inprenting iets fout gaat kan dit nooit meer herstelt worden. De indrukken in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. In deze periode leert de hond soortgenoten kennen en niet soortgenoten. In deze periode kennis gemaakt met mensen, andere dieren, bus, trein, en ander verkeer betekent dat hij voor de rest van zijn leven met dit soort dingen bekend zijn.



De socialisatieperiode


De hond leert communiceren met de rest van de wereld.


Hij heeft van nature het vermogen een aantal communicatie aspecten te gebruiken. Hij moet echter wel leren deze zaken te gebruiken. Dit is de periode waarin de pups in de natuurlijk naar buiten treden en op avontuur uit zullen gaan.


Het is ook de periode waarin de pups wat sneller angstig zijn, ze zouden bij gevaar immers snel terug naar het nest moeten. Behoed in deze periode de pup van al te veel negatieve ervaringen. Maar als hij toch ergens van schrikt bijvoorbeeld van onweer of vuurwerk, aai en troost de angst er dan NIET in.


Bevestig niet dat er iets heel ernstigs of engs gebeurt maar doe alsof het heel gewoon is.



De rangordeperiode


In deze periode wordt vaak door spelletjes e.d. bepaald wat de plaats binnen het gezin is voor de hond in zijn roedel ( het gezin ).


Stoeispelletjes zijn dus rangorde spelletjes, voor zijn of haar zelfvertrouwen mag de pup af en toe best wel eens een spelletje winnen, maar zorg wel dat jij als baas het laatste spelletje zelf wint. Jij bepaalt als roedelleider ook of en wanneer er gespeeld word.


In de natuur mag de pup ongestoord mee-eten tot de leeftijd van 12 weken.


Daarna eten eerst de roedelleiders en verdere hoger in rang, pas als allerlaatste mag dan de pup eten. Een ranghogere zal dus nooit het voer van een ranglagere weghalen want de ranghogere heeft de buik al rond gegeten en alle lekkere hapjes zijn al op. Het tijdens het eten van de hond weghalen van de voerbak is dus onnatuurlijk en volstrekt onlogisch.



De hond heeft een behoefte aan duidelijke leiding en regels.


De hond die geen duidelijke leiding krijgt ( let op, leiding hoeft niet streng te zijn maar wel consequent ) zal zelf de leiding nemen ( zelfs als zijn natuurlijke rang niet zo hoog zou zijn) met alle gevaren van dien.



De Pubertijd

Een belangrijke fase is nog niet besproken en dat is de “Pubertijd” .


Zo rond de 7 á 8 maanden. Ben je de periode hiervoor consequent geweest dan rol je deze periode meestal zo door. De hond lijkt alles wat hij heeft geleerd te zijn vergeten, zo kort geleden nog een vertederende pup en nu een eigenwijze “puber” die zijn baas aan alle kanten uitprobeert.


Heb geduld met ze maar blijf consequent en geloof me het gaat weer over !
Afbeelding

Plaats reactie