speurhond ook voor onze witte herders

Plaats reactie
Monique
Berichten: 254
Lid geworden op: 09-12-2008 10:17

speurhond ook voor onze witte herders

Bericht door Monique » 12-12-2008 09:54

Zoeken, speuren en sorteren.
Zoeken, speuren en sorteren is voor elke hond en baas toegankelijk.
Het maakt niet uit of de hond een rashond is of rasloos, een stamboom heeft of geen stamboom.
Het maakt ook niet uit dat de hond geen herder is, iets wat vaak gevraagd wordt, elke hond is in staat om te zoeken, te speuren of te sorteren.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar die komen meer voor bij de baas dan bij de hond.
De hond is van nature een zoeker, speurder en sorteerder.
Het zoeken naar een spoor, het sorteren van het goede spoor en het uitwerken van het spoor wat naar het beoogde doel leidt.
Elke hond is een potentiële speurhond, maar het doelgericht zoeken, speuren en sorteren in ons voordeel, moeten wij de hond aanleren.
Het spreekt voor zich, dat een goede voorbereiding en ervaren begeleiding van optimaal belang is als men een goed eindresultaat wil verkrijgen.
Met andere woorden: als men goed wil zoeken, speuren of sorteren dan moet men investeren in trainingstijd met de hond.
De hond heeft een systeem en wij moeten dit trachten te begrijpen zodat we samen kunnen werken tijdens het speuren.
Werken als een team: ik begrijp jou – jij begrijpt mij.
Leer de hond lezen, maar dan ook begrijpend lezen; het hoe en waarom.
Op dit punt kan de Speurhonden Instructie School (afkorting SIS) u uitstekend begeleiden door jarenlange ervaring met diverse honden van groot tot klein, jong en oud, ras of rasloos.
Het maakt niet uit of u het zoekwerk, speuren of sorteren nu hobby- of beroepsmatig beoefent, de SIS is in alle gevallen uw aangewezen coach voor het doel wat u voor ogen heeft.

Ook voor de oudere hond
De neus bij de hond is het zintuig dat na 2 dagen al werkzaam is en het is het zintuig dat het langste doorwerkt als de hond ouder wordt.
Het gehoor van de hond gaat achteruit het zicht wordt soms minder (staar), maar de neus blijft doorwerken.
Vaak gaat men er van uit dat een oudere hond niet in staat is om te speuren, maar het tegendeel is waar: een oudere hond is zeker in staat om te speuren.
Zelfs de bewegingen die gemaakt worden door de hond tijdens het speuren kunnen in veel gevallen geen kwaad omdat het een vrij constante beweging is voor het lichaam van de hond.
Natuurlijk moet men wel rekening houden met de lengte van het spoor en de eventuele pauzes die men moet inlassen om de hond op adem te laten komen.


Ook bij eventuele andere lichamelijke klachten moet men natuurlijk wel rekening houden met het tempo en de afstand.
Of het nu praktijkspeurwerk of (sport) speuren is, het voordeel is dat de hond geestelijk bezig is en samen met de baas of bazin een spoor uitwerkt en het idee krijgt dat hij nog belangrijk is binnen de familie.
Tevens geeft het de oudere hond veel voldoening om lekker als een team bezig te zijn, met zijn of haar baas of bazin.
De ervaring leert dat veel hondenbazen het te gek vinden om met hun oudere hond nog bezig te zijn met zoeken, speuren of sorteren.
Leeftijd speelt hierbij geen rol, het gezegde: ‘De oudjes doen het nog best’ is hierbij zeker van toepassing.

Honden met een handicap
Niet alleen honden die fysiek in orde zijn en verder niks mankeren kunnen speuren, maar ook honden die een handicap hebben kunnen actief deelnemen aan speuren.
Veel mensen hebben het idee dat men gelijk uitgerangeerd is met een hond die een handicap heeft, maar de praktijk leert anders.
De praktijk leert dat honden die bijvoorbeeld blind zijn uitstekend kunnen speuren, dit omdat een hond een neusdier is. In de praktijk blijkt echter vaak in veel gevallen dat het gehoor bij een blinde hond net iets beter werkt dan de neus.
Dus ook bij deze honden moet men het speuren iets meer ontwikkelen, zodat ook zij de draad van het speuren goed kunnen oppakken.
Zo is gebleken bij een blinde Golden Retriever die een uitstekend gehoor had, maar zijn neus totaal niet gebruikte, met wind tegen geen herkenning gaf bij een stuk worst op 20 cm voor zijn neus. Na een aantal weken training gaf dezelfde hond een herkenning op 20 meter afstand tegen de wind in.
De visuele begeleiding van de ogen tijdens het speuren is er bij deze hond niet, zodat hij tijdens het speuren wel eens de struiken in loopt, iets waar een ziende hond geen last van heeft. Wat tevens gebleken is, is dat de hond veel meer met windbanen werkt dan een ziende hond. Het is een hele leerervaring om met deze hond te mogen werken en natuurlijk is het een grote uitdaging.
Uit het voorgaande blijkt dat het met blinde honden ook goed te doen is om te speuren.

Onzeker honden
Voor onzekere honden is het zeker interessant om te speuren met de baas of bazin, omdat tijdens het speuren de hond in veel gevallen de omgeving vergeet en zich volledig stort op het speurgebeuren. Zijn zelfstandigheid groeit door het kunnen en het op een juiste manier samen werken met de baas of bazin.
Deze honden kunnen over het algemeen ook geen zware druk aan en zijn dus niet belastbaar waardoor ze vaak niet geschikt zijn voor het (sport) speuren maar wel voor het praktijkspeuren. De hond krijgt net even meer ruimte om te groeien in zijn leerproces.
Zo ook een Zwitserse Witte Herder die vrij onzeker en terughoudend was en niets snapte van het speurwerk, omdat hij vond dat hij de omgeving goed in de gaten moest houden voor eventuele bedreigende situaties. Hij is begonnen met 60 cm spoortjes en in combinatie met de baas gegroeid naar sporen van 1 km van 20 minuten oud.
Bij de trainingen blijkt dus ook dat honden die niet mee kunnen komen met de rest wel degelijk tot grote hoogte kunnen stijgen in hun wereld.
We vermelden met nadruk dat er tijdens de trainingen geen voer op het spoor werd gebruikt, maar zuiver de mogelijkheden die de hond zelf aangaf en dat die werden benut met geduld en oefenen.
Training:
Het is mogelijk om individueel of in een groep te trainen.

Voordeel groep: vaste tijden, prijskaartje is lager.

Nadeel groep:
bij verhindering les kwijt, het ondersneeuwen van zachte honden door drukke honden of dominante honden (zachte honden kunnen daardoor niet presteren) competitiegedrag tussen dominante honden, honden kunnen dan moeilijk concentreren bij gevorderde groepen gaat men meer individueel werken i.v.m. de eventuele speur afstanden

Voordeel individueel:
privé-les, concentratie hond (en baas) hoger mogelijkheid om losse lessen af te spreken bij verhindering (24 uur van te voren afbellen) geen les kwijt bij wisseldiensten ideaal mogelijk om 1x per week, 1x per 2 weken of 1x per 3 weken te trainen. (maximum is 1 maal per 3 weken te trainen, anders wordt de tijd tussen de trainingen te groot) sneller leerproces voor baas en hond

Nadeel individueel: hogere prijs.

Testen:
Het is mogelijk om in het begin de hond (en baas) tijdens een introductieles te testen waar beide geschikt voor zijn.
Misschien is het zoekwerk, speuren of sorteren.
In sommige gevallen is ook een combinatie mogelijk.


Tijdens de speurtraining:
Het is van belang dat de hond sociaal is en de baas een correcte controle over de hond heeft.
Tijdens de training wordt er gespeurd met een speurtuig of een brede halsband.
Het speurtuig of de halsband kan gemaakt zijn van leer of nylon (leer heeft de voorkeur), tevens heeft men een lange lijn nodig.
Tijdens de beginlessen is een lijn van 4 meter goed, later heeft men een lijn van 10 meter nodig.
Ook heeft men beloonsnoepjes nodig en een niet te groot speeltje.
Veel potentiële speurmensen schaffen in het begin van alles aan, maar het is beter dat u een paar lessen wacht en kijkt of u het leuk vindt.
De instructeur kan u na een paar lessen adviseren wat het meest raadzame is voor u en uw hond om aan te schaffen op speurgebied.
De zoektraining:
Bij zoektraining is het van belang waar u uw hond op wil laten zoeken.
Voor de particulier vallen explosieven en narcotica af, omdat deze stoffen vallen onder de opiumwet en wet wapens/munitie.
Alternatieven zijn bijvoorbeeld: tabak, fruit, papiergeld of kauwgom.
De hond dient los te kunnen werken, sociaal te zijn en correct onder controle te staan.
Voor zoekwerk heeft men weinig hulpmiddelen nodig: een paar glazen potjes, een tangetje of pincet en een paar geurdoekjes of kunststof/metalen pijpjes.
Ook een speeltje (niet te groot) is vaak nodig tijdens het zoekwerk.


Sorteren:
Bij sorteren is het mogelijk om aan de lijn te werken maar het meest ideale is natuurlijk los te werken.
Voor sorteren heeft men nodig: een tangetje, glazen potjes, sorteerhoutjes of metalen pijpjes en eventueel sorteerdakjes.
Tevens heeft men geduld en inzicht nodig bij de sorteertraining.
Sorteren wordt gebruikt bij de GG (gedrag en gehoorzaamheid), KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging) en bij het speurprogramma en de geuridentificatie proef bij de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) ten behoeve van rechtszaken als aanvullend bewijs.


Training
Training vindt plaats in diverse situaties.
Individueel is het mogelijk om op verschillende tijden en dagen te trainen. Avond trainingen zijn mogelijk in overleg.
De mogelijkheid bestaat dat trainingsgroepen van tijden kunnen veranderen, uiteraard in overleg. De duur van de training, een 0,5 uur, 1 uur of 1,5 uur, is afhankelijk van de leeftijd, ervaring van de hond, kennis van de baas/bazin, evenals van de cursus of training die men volgt.
Als men van ver komt is een 0,5 uur training niet aan te raden.
Het is mogelijk als de hond en zijn/haar begeleider een einddoel bereikt hebben, dit af te sluiten met een examen.

Contact:
Telefoon: (0251) 24 48 36
Mobiel: (06) 534 831 62
e-mail: speurneus@hetnet.nl
© copyright:
Speurhonden Instructie School
Afbeelding

Nathje
Berichten: 36
Lid geworden op: 22-06-2010 16:43

Bericht door Nathje » 28-08-2010 19:24

Is er hier iemand die speurt met zijn/haar Zwitserse Herder?

Wij gaan komende zaterdag eens kort mee proberen, ben benieuwd, maar ik denk dat Rufus dit wel leuk gaat vinden :)
(Jack) Rufus of the Beautiful White Angel (°25/2/10) is onze lieve Zwitserse Herder

monica
Berichten: 819
Lid geworden op: 01-07-2009 23:20

Bericht door monica » 29-08-2010 10:20

Nathje schreef:Is er hier iemand die speurt met zijn/haar Zwitserse Herder?

Wij gaan komende zaterdag eens kort mee proberen, ben benieuwd, maar ik denk dat Rufus dit wel leuk gaat vinden :)
ik heb met reeds 5 van mijn honden het speurprogramma gedaan ze vinden het heel fijn en zijn er ook nog heel goed in
(want zoals bij de mannen gaat liefde door de maag zeggen ze he wel hier is dat ook zo want word met voedsel aangeleerd allemaal lekkere dingen die ze krijgen als ze het spoor goed doen :lol: )
ik zelf doe het ook heel graag voor dag en douw de velden in voor te speuren de hond even in de auto laten spoor aanleggen en dan hem laten zoeken ze staan te jammeren voor te mogen beginnen :lol:
Afbeelding

gotcha
Berichten: 1258
Lid geworden op: 02-06-2009 15:11

Bericht door gotcha » 29-08-2010 14:25

pawprints kan je hier meer over vertellen. :wink:

http://www.topdogs.be/
Kijken bij cleanboothunting.

Monique interessante info hoor :idea:

Plaats reactie